Kui sul on kodus pakk läätsesid ja sa ei tea, mida nendega peale hakata, siis siit leiad mõtteid. Läätsed sobivad nii soolastesse kui magusatesse toitudesse. 

Osta oma läätsed siit ja hakka kokkama!


Läätsehautis

(kogus: neljale)
 
½ klaasi rohelisi läätsi
250 g tomatipastat või purustatud tomateid
2 varsselleri vart
1 sibul
1 punane paprika
1-2 porgandit
oliiviõli
meresoola
vürtsköömneid
jahvatatud koriandrit
tšillipulbrit
 
Leota läätsed (3-4 tundi), loputa ja pane keema. Haki varsseller, paprika ja sibul, riivi porgandid. Rösti vürtsköömneid õlisel pannil, lisa sibul. Kui sibul on klaasjas, pane pannile ülejäänud köögiviljad. Kui läätsed on pehmed, kurna keeduvesi ja lisa pannile aedviljade hulka, vala juurde tomatipasta või purustatud tomatid. Maitsesta soola, koriandri ja tšilliga. Serveeri riisi või keedetud kartuliga.
 
 
Läätsepasteet
 
½ klaasi rohelisi läätsesid
1 porgand
1 sibul
1 küüs musta küüslauku
2 loorberilehte
oliiviõli
meresoola
musta pipart
 
Leota läätsed (3-4 tundi), loputa ja pane koos porgandi ja loorberilehtedega keema. Haki sibul ja kuumuta pannil klaasjaks. Kurna läätsed, eemalda loorberilehed. Pane keedetud läätsed koos porgandi ja musta küüslauguga blenderisse, lisa veidi õli, soola, pipart ja blenderda kuni moodustub ühtlane pasta.
 

Idandatud läätsed
 
Vali võimalikult lameda põhjaga anum, vala anumasse nii palju läätsesid, et selle põhi oleks ühtlase kihiga kaetud. Lisa vett ja leota läätsesid 8-10 tundi. Eemalda leotusvesi, kata anum marli või mõne muu õhku läbilaskva materjaliga ja aseta see kuiva ja pimedasse. Idanevaid läätsesid loputa vähemalt korra päevas. 2-3 päeva pärast võid märgata esimesi idanemise märke. Kui idud on piisavalt suured, pane anum külmkappi ja tarvita idandid kuni 3 päeva jooksul.

Idandatud läätsed. Foto: Ruth Mändma

Lahtine läätsepirukas
(kogus: 8-10 inimesele)
 
½ klaasi rohelisi läätsesid
250 g pakk purustatud tomateid või 4 suurt tomatit
1 paprika
2 porgandit
spinatit
suvikõrvitsat
 
vürtsköömneid
koriandrit
soola
musta pipart
oliiviõli
 
0,5 kg muretaigent
 
Kiire suvine pirukas. Leota läätsesid 3-4 tundi, seejärel keeda pehmeks. Haki paprika, porgandid, spinat ja suvikõrvits. Kuumuta pannil õli ja kuumuta hakitud köögiviljad läbi, lisa purustatud tomatid, läätsed ja maitsesta. Kata ahjuplaat muretaignaga, laota sellele aedvilja-läätse kate ühtlase kihina. Küpseta 180 kraadi juures.
 
 
Tatra-läätseküpsised
(18 küpsist)
 
1 klaas keedetud rohelisi läätsesid
1 klaas toortatrajahu
4 spl suhkrut
2 muna
½ tl soola
½ tl küpsetuspulbrit
5 spl kookosõli / võid
 
Püreesta keedetud läätsed, lisa lahtiklopitud munad ja sulatatud või, sega läbi. Teises kausis sega toortatrajahu, sool, küpsetuspulber. Kalla kuivained märgade koostisosadega kokku ja sega kuni moodustub ühtlane taigen. Vormi lusika abil taignast küpsised. Küpseta 180 kraadi juures 25 minutit või kuni küpsised on kuldpruunid.
 

Karrine läätseroog
(kogus: viiele)
 
½ klaasi rohelisi läätsesid
250 ml kookospiima
2 porgandit
peotäis spinatit
1 sibul
 
karri maitseainet
soola
jahvatatud vürtskööment
jahvatatud koriandrit
tšillipulbrit
 
Leota läätsesid 3-4 tundi, keeda. Haki porgand, sibul ja spinat. Kuumuta pannil õli, lisa sibul ja kuumuta kuni see on klaasjas, lisa porgand ja spinat, seejärel läätsed ja kookospiim. Maitsesta soola ja karriseguga, vajadusel lisa jahvatatud vürtskööment ja koriandrit. Teravama elamuse saab, kui lisad veidi tšillit. Serveeri keedetud kartuli või riisiga.


Läätsesupp
(kogus: neljale)

½ klaasi rohelisi läätsesid
4-5 tomatit
3 varsselleri vart või jupike juursellerit
2 porgandit
1 sibul
vett
¼ tl jahvatatud koriandrit
½ tl vürtskööment
basiilikut
tüümiani
meresoola

Leota läätsesid 3-4 tundi, pese ja pane 1,5 liitri veega keema. Samal ajal riivi porgandid, haki tomatid ja varssellerid ja sibul. Kui läätsed on poolpehmed, lisa vedelikule köögiviljad. Kui läätsed ja köögiviljad on pehmed, lisa maitseained.

Läätse-suvikõrvitsa kotletid
(18 kotletti)

1 klaas keedetud rohelisi läätsesid
1 klaas riivitud suvikõrvitsat
2 muna
peotäis spinatit
1 klaas jahu
½ tl küpsetuspulbrit
soola
musta pipart

Blenderda keedetud läätsed koos munaga ühtlaseks massiks. Lisa segule riivitud suvikõrvits ja hakitud spinat. Sega teises kausis omavahel kõik kuivained. Sega kõik kokku, vormi paraja suurusega kotletid ja küpseta ahjus 200 kraadi juures kuni kotleti ääred hakkavad kuldseks muutuma. 
Mungoad, kidney oad ja rohelised läätsed. Foto: Ruth Mändma